Warning: array_key_exists(): The first argument should be either a string or an integer in D:\Inetpub\webs\924517_web\www\lang_set.inc.php on line 7 Prof. MUDr. Cyril Höschl DrSc. FRCPsych.

„Očima Cyrila Höschla“. Reflex 1/2006, str. 15.

5. 1. 2006


Nezdá se Vám, že všudypřítomný hluk a randál leze lidem na mozek, aniž si to uvědomují?
J. Válková, Ostrava

O zvukovém smogu se začíná mluvit asi jako o světelném, jehož regulace se díky hvězdářům už dostala do zákona. My, citliví na rámus, takové štěstí jako hvězdáři zatím nemáme. A to přes to, že hladina hluku, která zaplavuje svět, nepochybně stále stoupá. Před nějakými stopadesáti lety musel být člověk u kanonýrů, lamačů kamene nebo mlátit obilí, aby vůbec zjistil, že existuje rámus nad 90 decibelů (10dB je sotva slyšitelných, šepot je asi 30dB, tichý rozhovor 50 dB, mírný hluk 70-80dB, rámus (cirkulárka) asi 100dB, nepříjemný randál (diskotéka, proudové letadlo) až 120dB, což je práh bolesti. Pro správné slyšení je nezbytná správná činnost tzv. vláskových buněk ve sluchovém orgánu. Tyto buňky mohou být poškozeny jak dlouhotrvajícím nadměrným hlukem, tak i jednorázovou mimořádnou zvukovou ránou (výbuchem). Mimo to mohou být poškozeny nedostatkem kyslíku z jiných (vnitřních) příčin. Stoupající hladina zvukového smogu v prostředí se mimo jiné podepisuje na zhoršeném sluchu mladších generací v porovnání s předchozími, přepočteno na věk (neboť jinak sedmdesátník má oproti dvacetiletému v průměru podstatně zhoršen sluch, zejména pro vysoké frekvence – sykavky). Kromě přímého poškozování sluchu hluk neurotizuje, zhoršuje soustředění, může vyvolat i křeče, narušit funkci štítné žlázy a celkově stresovat organismus. Navíc omezuje normální lidskou komunikaci, což je citelné zejména v restauracích. Sám jsem na zvukový smog v restauracích a kavárnách, kde se permanentně řine z reproduktorů nikým nevyžádaný randál, přecitlivělý. Když ho nevypnou, jdu většinou jinam. Vůbec nechápu, jak se taková věc mohla rozšířit, když přece do kaváren, barů a restaurací si lidé jdou většinou popovídat, což při 60ti a více decibelech není vůbec možné, leda za cenu ochraptění. Protože neznám nikoho, kdo by chtěl být při konverzaci přehlušován, nerozumím dvěma věcem: jak to může vydržet ten personál a jak to, že neviditelná ruka trhu randál z veřejných pohostinství už dávno nevymetla. Je to jako s kouřením: tam, kde trh selhal (vždy bylo více plno tam, kde bylo nahulíno a zadělávalo se na infarkty a rakoviny), musely přijít zákazy, nejlépe EU. Jakkoli jsem bytostně proti nim, v případě hluku se na ně těším. O walkmanech (80 dB) a diskotékách (nad 95dB) zase někdy jindy.